mutlaka okunması gerekenler

  • Sevdiğim Kitaplar: Kürk Mantolu Madonna,Dublörün Dilemması,Korkma Ben Varım

11 Mart 2012 Pazar

Sezai Karakoç sohbetinden..

İnsanın her zaman ellerini semaya kaldırıp dua etmesi gerekmiyor.Çok istediği bir şeyi ama gerçekten çok istediği bir şeyi kalbinden 'lütfen Allah'ım nasip et bana' demesi bile dua yerine geçiyor.Bunu pek çok kez yaşadım;biliyorum.En son Sezai Karakoç ile tanışmam da yaşadım.Onunla tanışmamı daha sonra uzun bir yazıda ele alacağım ancak burada bir-iki cümle etmeden de geçemeyeceğim. Sezai Karakoç ile tanışmayı çok istiyordum.Bu tanışma isteğim 'ötelerden' kabul görmüş olacak ki tanışmak nasip oldu.Üstadı merak ediyordum.Bu merakımın sebebi Mona Roza'dan kaynaklanıyordu.Evet başka pek çok güzel şiiri vardı ama Mona Roza başkaydı.Çünkü o bir sırdı,Türk şiirinin en güzel imkansız aşk şiiriydi.Sadece şiiri değil kendisi de Türk edebiyatının yaşayan en önemli üstadlarından biriydi ve aynı zamanda en önemli sırlarındandı..Sır diyorum zira Mona Roza şiirinin hikayesini tam olarak kimse ondan dinlemedi/okumadı.Yakın geçmişte(2007 yılı) Ahmet Hakan'ın köşesinde bu konuya değinmesi sonucu Muazzez Akkaya'nın kızının e-postayla ulaşmasıyla 'sır çözüldü' dendi.50-60 yıllık süreçte üzerine efsaneler üretilen ''Mona Roza'' gerçeğinin ortaya çıkmasıyla herkeste bir hayal kırıklığı oluştu.



Keşke Ahmet Hakan böyle bir yazı yazmasaydı ve bu hep efsane olarak kalsaydı diyenler oldu..Zaten geçtiğimiz yılın sonlarına doğru geyve.com internet adresinin Muazzez Akkaya ile yaptığı röportaj sonrası her şey apaçık ortaya çıktı.Bu röportajı okuyunca 'yıllardır üzerine efsaneler üretilen kadın bu muymuş?' diye sordum kendi kendime.Gerçekten çok yazık.Hani oradan buradan gelen tepkilerde de bir hayal kırıklığı sezilmiyor değil.“Keşke konuşmasaydı” diyenler de var, “keşke bilmeseydik” diyenler de... Açılan pencerelerde gözüken,hayalimizdeki Akkaya ile örtüşmüyor,çünkü. Uğruna hayatın ve şiirin feda edildiği kadının röportaja yansıyan silüeti bir hayal kırıklığından başka bir şey değil.Ancak bence iyi ki konuşmuş. Diğer türlü Leyla ile Mecnun hikayesinin çağdaş versiyonundan başka bir şey olmayacaktı.Şimdi açığa çıkan Sezai Karakoç'un kendisidir. 'İmkansız bir aşkın,yüreğe gömülen bir sevdanın ve ölerek yaşamanın hasılası,şiirinin ve tefekkürünün kendisidir' sonuçta bu durumda söyleyeceğimiz tek cümle var: Leyla konuşmuş, Leyla olmadığı ortaya çıkmıştır.
  




 Neyse.. 

Bu Mona Roza meselesini daha fazla uzatmayayım.Diğer yazımda uzunca ele alacağım zaten.
Eğitimci-Yazar Mahmut (Balcı) hocamdan her cumartesi üstadın Hasekideki mekanında sohbet ettiğini öğrenmiştim.Ancak bir türlü gitmek nasip olmamıştı.Dün akşamki sohbetine gitmek nasip oldu.
Evden çıkıp hasekiye varana kadar düşündüm.Günümüz insanı bilinmek,görünmek,övülmek isterken  dünyanın en muhteşem şiirlerinin sahibi olan bir şair Sezai Karakoç bu çağda bunların hepsinden kaçıyordu.
peki niçin?
Geçenlerde  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün verdiği ödülü bile almaya gitmedi Çankaya Köşküne..
peki niçin?
Hiçbir Tv programına katılmıyor hiçbir röportaj vermiyordu.
peki niçin?
Adeta yaşayan sırdı.Bunu nasıl başarıyordu?hep düşündüm..
Bunları düşünürken Üstadın mekanına varmıştık Mahmut Hocamla birlikte.Saat 20:30 da başlayacaktı sohbet. Ancak on dakikalık bir gecikme oldu..Önce kısa bir sohbetten sonra sorulara geçti.Sohbetinden alabildiğim notlardan bir kısmını burada paylaşmak istiyorum.

''Biz müslüman olarak dünyaya geldik'' dedi ve devam etti.
''Hazıra konduk.Bir hristiyan gibi değiliz.Bir Hristiyan müslüman olmak için ne kadar uğraşır.Bizler mirasyediler gibi olmamalıyız.Böyle olursak sonra elimizdeki imkanlar gider.Müslümanlar olarak en iyi coğrafyadayız.Müslümanları uyandırmak esas gayemiz.Yoksa yeni bir şeyler getirmek değil.Bazen elinizde olmuyor.Sonradan gelecektir.Mesela bugün dergiler  kuşe kağıda çıkıyor.Biz öncesinde hamur kağıt bulamazdık.Allah isterse veriyor.Onun hazinesinde bir sorun yok.Ümitsiz olmamalıyız.Her şeyin değerini bilip onu saklamalıyız''

Üstadın bunları anlatırken samimiyeti,içtenliği o sırada ikram edilen çaylar doyumsuz bir huzur, bulunmaz bir mutluluk veriyor.Hele birde aralara sohbetin serencamını bozmadan yapılan doğal esprileri çok ciddi bir mesele konuşurken bile kendinizi kahkahalar atarken bulabiliyorsunuz..

Onu tanımakta geç kaldım galiba.Seksenli yaşlarında nasip oldu tanımak..Bugüne kadar 59 kitap yazmış sayısız makalesi olan Üstadın düşünce dünyasından elimden geldiği kadar faydalanmaya çalışacağım.
imkanım olduğu sürece...
                                                                                                                                       israfilyumuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder